Hakukonemarkkinoinnin historia ja kehitys

1990-luvulla nettisivut alkoivat yleistyä ja paikka hakukoneille syntyi. Nämä tarjosivat kätevän tavan auttaa ihmisiä löytämään tietoa ja olennaisia sivuja nopeasti. Pian hakukoneiden ilmestymisen jälkeen ne alkoivat tarjota mahdollisuuden ostaa mainoksia ja sivustot tajusivat niiden arvon, hakukonemarkkinointi syntyi. 2007 “maksu per klikkaus” -periaatteella toimiva markkinointi oli hakukoneille suurin rahanlähde eikä ihme, sillä mainonta mahdollistaa yrityksen kasvattaa kävijämääräänsä helposti ja tehokkaasti.

Hakukonemarkkinoinnin kehittyessä uudet mainostoimistot nousivat pintaan. Nämä toimistot tarjosivat yrityksille nimenomaan hakukonemarkkinoinnin palveluita. Tähän sisältyi, niin kuin sisältyy vieläkin, hakukonemainosten luominen, hakukoneiden toiminnan ja algoritmien perusteellinen tunteminen sekä markkinointisuunnitelmien tekeminen yrityksille, organisaatioille ja yksityishenkilöille.

Hakukoneoptimointi saa alkunsa

1990-luvun puolivälissä, ensimmäisten hakukoneiden ilmestyessä, alkoi myös hakukoneoptimointi. Alkuun sivuston ylläpitäjien ei tarvinnut kuin lisätä sivun URL hakukoneeseen, ja hakukone lähetti automaattisesti robotin keräämään tarvittavaa tietoa sivusta sekä linkittämään sen palveluunsa.

1997 yritykset alkoivat nähdä arvoa hakukoneiden listan kärkipäähän sijoittumisella ja samalla sana hakukoneoptimointi, eli SEO (search engine optimization) sai alkunsa. Erilaisia keinoja listojen kärkipäähän pääsemiseksi alkoi m7460436334_1d09cfbcb8uodostua.

Alkuun hakukoneet valitsivat listan kärkitulokset vain sivuston ylläpitäjän lisäämien avainsanojen avulla. Kauan ei tarvinnut odottaa, että väärinkäytökset ja listan manipulointi nousi suosituksi. Tämä johti samalla kaoottisiin ja sekaviin hakutuloksiin. 1997 hakukoneet tajusivat ylläpitäjien manipuloivan listoja, ja ne alkoivat kehittää algoritmejaan tarjotakseen osuvimmat tulokset käyttäjille. Hakukoneiden suosio perustuu niiden kykyyn tuoda osuvinta tietoa esille. Huono laatu tai epämääräiset tulokset johtivat käyttäjien katoamiseen.

2005 luotiin vuosittainen konferenssi, jossa keskitytään ratkaisemaan hakukoneoptimoinnin ja sitä vastaavien aiheiden ongelmia.

Hakukonemainonnan synty ja kehitys 1990 luvulla

1990-luvun puolivälissä syntyi myös hakukonemainonta. Ensimmäinen tiedetty ja virallinen “maksu per klikkaus” -mainostusvaihtoehto on vuodelta 1995. Samaisella tarjoajalla oli vuoden 1997 loppuun mennessä yli 400 isoa brändiä maksamassa 0.005 – 0.25 senttiä jokaisesta klikkauksesta.

Ensimmäistä kertaa maksu klikkauksesta -käytännöllä varustettu hakukone ilmestyi 1998, eikä Google ollut paljon myöhässä aloittaessaan maksullisen mainostuksen 1999. Räjähdysmäisesti suosiotaan nostanut mainostustapa vaati yrityksiltä uutta strategiaa markkinointiin, ja nykyään tämä on tehokkaimpia mainostuskeinoja netissä.

Author: admin

Share This Post On